По думите на бившия финансов министър Пламен Орешарски няма до момента страна от ЕС, която да е санкционирана за свръхдефицит. Това каза той днес в Бургас преди началото на лекцията, която изнесе пред млади социалисти в Политическата академия на БСП - Бургас.

По думи на Орешарски ситуацията би била тревожна, ако България бе единствената страна в ЕС, срещу която започва процедура за свръхдефицит. „В момента в процедура са 20 страни и се очаква тази година да се открие процедура на още две, т.е. страните ще станат 22 от общо 27 в ЕС", обясни Орешарски.

Според него цялостната икономическа обстановка прави много трудна задачата за свиване на дефицита и това ще бъде предизвикателство пред правителството. По неговите думи основната предпоставка за свръхдефицита са свиващите се приходи, а не толкова големите разходи.

Орешарски коментира, че тази тенденция продължава и сега. „Въпреки усилията да се свиват разходите, очевидно приходите се свиха по-бързо миналата година, за това и дефицитът се оказа по-голям от предварително очаквания", обясни той.

Бившият финансов министър заяви, че не бива да се плашат българите с наказателни мерки заради свръдефицит. Заплаха би се появила, ако България не изпълни плана, одобрен от Европа, за влизане в трипроцентния дефицит. „Едва ако не изпълняваме този план, може теоретично да се стигне и до санкции", каза още Орешарски.

При тези процедури наказателната мярка е доста крайна, допълни той. По неговите думи свиването на приходите е характерно за всички страни, засегнати от глобалните негативни икономически тенденции.

„Миналата година не можахме да съберем близо 8 млрд. лева, приходите са по-ниски от разчетените", обясни Орешарски. Той коментира, че тази внушителна сума е загубена като приходи въпреки буферите в бюджета, 10% свити разходи и допълнителното свиване на разходите от настоящото правителство.

Източник: Фокус