България е на първо място по интернет пиратство в Европейския съюз. Това съобщи европейският директор на Международната федерация на звукозаписна индустрия Френсис Мур.

В сградата на вътрешното ведомство беше подписан меморандум за разбирателство и сътрудничество за противодействие на интелектуалното пиратство в България между МВР, Сдружението на издателите на бизнес софтуер и Международната федерация на звукозаписната индустрия. Подпис от българска страна положи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Френсис Мур посочи, че от 2008 г. са загубени над 100 хил. работни места в творческия сектор в ЕС. По думите й, ако интернет пиратството продължава да се развива, през 2015 г. хората, загубили работата си в творческия сектор на ЕС, ще бъдат 1.2 милиона.

Георг Хернлебен, европейски директор на Сдружението на издателите на бизнес софтуер, заяви днес, че над 60% от софтуера в България е нелицензиран.

Сред мерките, които може да се приемат, са законодателни промени, чрез които интернет доставчиците да могат да следят потребителите, използващи пиратски софтуер, музика и филми.

Френсис Мур посочи, че на тези потребители първоначално ще се изпраща предупреждение, а след това ще им бъдат наложени санкции.

Източник: bTV