В момента тече проверка от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и службите относно аутсорстването на различни дейности от енергоразпределителните дружества. Това каза в Девня министър-председателят Бойко Борисов, след като откри новия котел на ТЕЦ "Девен".

Надписването на сметките от ЕРП-тата е безобразие и това е монопол, който не трябва да бъде даван, смята Борисов. Той допълни, че ако договорът е бил направен за 34%, а не за 35%, това няма да се случи, защото държавата ще има глас в управителния съвет.

Оказа се, че нашите представители стоят там, за да вземат заплати, а не да защитават интересите на хората, каза Борисов. Той посочи още, че се упражнява натиск, защото има съпротива особено отвън от лобитата на тези компании. Министър-председателят заяви, че тези безобразия не ги правят в техните страни, защото там те са най-добрите фирми. На въпрос има ли възможност да бъдат сменени ЕРП-тата, Борисов отговори: "Ако не влязат в час, ще ги сменим".

Премиерът участва днес в официалното откриване на новия комин в ТЕЦ "Девен", изграден в рамките на инвестиционния проект "Увеличаване на производствения капацитет на "Солвей Соди". На церемонията присъстваха още министърът на околната среда Нона Караджова, посланикът на кралство Белгия Н.ПР. Марк Михилсен, генералния консул на Турция в Бургас Сибел Еркан, депутати, областният управител на Варненска област Данчо Симеонов, кметът Кирил Йорданов.

Освещаване на новата инсталация направи Варненският и Великопреславски митрополит Кирил. Министър-председателят поздрави ръководството на "Солвей Соди" с реализирането на тази голяма инвестиция. Характерно за този нов тип котел е, че горивото постоянно циркулира през пещта и сепараторите с цел да се увеличи времето за пребиваване на частиците в пещта, което позволява изгаряне при по-ниска температура от обичайната.

Изграждането на най-големия котел в Европа беше възложено на "Фостър Уилър Енергия Полска". Общият бюджет за този проекта възлиза на 150 млн. лева.

Източник: БГНЕС