Икономическата криза и лошият имидж на Гърция в чужбина нанесоха тежък удар на туристическият сектор в страната. Той изживява най-трудния си сезон от години насам.

Гръцкият институт за туристически изследвания и прогнози отчита, че 2009 година е била изключително тежка за отрасъла, чийто оборот е намалял с над 12 на сто, а държавата е загубила около милиард и 600 милиона евро приходи от туризъм. Миналата година са се закрили 47 хиляди сезонни работни места.

Според института 2010 година се очаква още по-тежка. Резервациите от Германия са намалели с 10 на сто, а тези от Великобритания със 7 на сто. С 20 на сто са се увеличили резервациите от Русия, но те няма да могат да компенсират намаляването на туристите от Западна Европа.

В същото време спад има и във вътрешния туризъм - гърците вече не пътуват така, както преди година. Експертите обясняват спада в туризма с лошото икономическо състояние на Гърция, липсата на инвестиции, както и на кредити във всички отрасли, включително и туристическия.

Друга причина са непрекъснатите стачки в страната. Само в следващите дни има планирани две общи стачки - на 1 и на 5 май.

Източник: bTV