Британският премиер Гордън Браун допусна първия си гаф от началото на предизборната кампания, наричайки гласоподавателка, която го предизвикала с коментарите си за икономиката и имиграцията, "луда жена", съобщи ДПА. Браун казал това на свой помощник докато се качвал в колата си без да подозира че микрофонът на "Скай ТВ нюз" все още е прикрепен към ризата му.

"Това беше катастрофа - не трябваше да ме изправят пред тази жена. Чия идея беше това? Просто абсурдно", казва Браун. На въпрос на помощника си какво е казала 65-годишната Джилиън Дъфи, той отговаря: "Всичко, тя беше луда жена".

След инцидента в град Рочдейл, близо до Манчестър, Северна Великобритания, явно притеснен, Браун се извини на Дъфи по време на радио интервю. "Извинявам се, ако съм казал нещо обидно", заяви премиерът.

Дъфи каза, че думите на Браун я разстроили. "Той е образован човек. Защо използва такива думи? Той би трябвало да води тази страна", каза тя.

Дъфи предизвика Браун с коментар за огромния бюджетен дефицит и заяви, че във Великобритания има прекалено много чуждестранни работници, които отнемали работните места на британците.

Според анализатори този гаф ще има "разрушителен" ефект върху кампанията на премиера, който търпи критики, че не се опитва да се доближи до "обикновените гласоподаватели".

Лейбъристите заемат трето място в социологическите проучвания след консерваторите и либерал-демократите.

Инцидентът, ден преди важния трети и последен телевизионен дебат между лидерите на основните партии, затвърди репутацията на Браун като "грубиян", заяви политологът Джордж Джоунс.

Източник: bTV