Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков ще връчи днес (29 април) сертификат за инвестиция клас „А" на фирма „ИВЦ България ВП 5" ЕООД за проекта й „Вятърен парк Лозенец" в община Крушари (област Добрич) и на фирма „Пайплайф България" ЕООД за проекта й за завод за пластмасови тръби в Ботевград.

"ИВЦ България ВП 5" ЕООД - Добрич, e дъщерно дружество на IWC GmbH („Innovative Wind Concepts"). Германската компания е със седалище в Хузум. IWC е съвместно дружество на Siemens Project Ventures (SPV) GmbH и Windkraft Nord AG за проекти в Средна и Източна Европа.

По проекта на „ИВЦ България ВП 5" ще бъде изграден ветроенергиен парк с мощност 140 MW върху терени под аренда до селата Лозенец, Земенци и Загорци. Броят на ветрогенераторите ще е 59. Прогнозата за годишния добив на електроенергия е 350 000 MWh. Проектът ще бъде завършен в началото на 2013 г. Общият размер на инвестицията е 440 млн. лв. Проектът се финансира от собствени средства на „ИВЦ България ВП 5" и от банкови кредити.

Ботевградският завод за пластмасови тръби на „Пайплайф България" ЕООД ще е 30-ата производствена единица за компанията майка PIPELIFE, а първите му две линии ще заработят следващия месец.

PIPELIFE е в България от 2006 г. Търгува с всички продукти на фирмата чрез основния си логистичен център в Пловдив и има седем склада в други български градове. PIPELIFE е създадена през 1989 г. като смесено дружество между SOLVAY (50%) и WIENERBERGER (50%). Инвестицията в ботевградския завод е 32.4 млн. евро. Той ще произвежда разнообразен асортимент тръби за канализацията, водния транспорт, газоснабдяването, за сградни инсталации и енергиен пренос.

SOLVAY-Белгия, е химическа и фармацевтична компания, а WIENERBERGER-Австрия, произвежда строителни продукти. PIPELIFE разработва и пуска за пазара пластмасови тръби, фитинги и тръбни системи. Тя присъства в 27 европейски страни и в САЩ. Оперира 29 производства и има 3000 служители. Централата е във Виена.