Към 31 март банките у нас формират положителен финансов резултат в размер на 170 млн. лв., което представлява спад от 37% на годишна база (печалба от 271 млн. лв. към 31 март 2009 г. и 359 млн. лв. към 31 март 2008 г.), показват данните на БНБ. Причина за понижението са извършените през първите три месеца на годината обезценки за 285 млн. лв., спрямо 162 млн. лв. за същия период на миналата година.

Делът на класифицираните експозиции с просрочие над 90 дни в брутните кредити (без тези за кредитни институции) е 7.8%. Продължаващото увеличение на класифицираните кредити обуславя нарастване на размера на разходите за обезценка и в значителна степен влияе върху нивата на доходност, допълват от централната банка.

В края на март общата сума на активите на банковата система е 71.4 млрд. лв. Спрямо декември 2009 г. е отчетено нарастване с 0.7%, а в сравнение с края на март 2009 г. - с 3.1%. През първото тримесечие се увеличават паричните средства, кредитите и авансите и дълговите инструменти.

В рамките на тримесечието брутните кредити и аванси нарастват с 0.6% с основния принос на вземанията от кредитни институции. В същото време кредитите за предприятия отбелязват спад с 0.4%. Общият размер на експозициите на дребно намалява с 0.3% при отчетен растеж на жилищните ипотечни кредити с 0.6% и спад в потребителските заеми с 1.1%.

През отчетния период привлечените средства нарастват с 0.3%. Намалението на ресурса от кредитни институции е изцяло компенсирано от увеличението при останалите позиции. Продължава растежът на депозитната база от граждани домакинства и от институции, различни от кредитни. През тримесечието привлечените средства от населението нарастват с 3.7%, а от останалите сектори - с 1.8%. Запазва се водещата роля на вътрешните източници на финансиране на банковата дейност. Делът на привлечения ресурс от нерезиденти, макар и несъществено, продължава да намалява.

Спрямо март 2009 г. балансовият капитал на системата се увеличава с 11.2%, а за последното тримесечие е отчетен растеж с 0.7%.

Спрямо края на декември 2009 г. съотношението на ликвидните активи към сумата на пасивите се подобрява до 22.26% към март т. г., като всички банки спазват препоръката на БНБ за поддържането на по-високо ниво на ликвидност. Повишава се и показателят за обща капиталова адекватност - от 17.04% на 18.24% в края на тримесечието.

Станете наш почитател във Facebook