България е в пъти по-пестелива, когато харчи европари спрямо други страни в Европейския съюз, каза премиерът Бойко Борисов на първата копка на Лот 2 на автомагистрала „Тракия".

Борисов обясни, че строителството на един километър магистрала в Германия и Чехия струва 19 млн. евро, 10 млн. евро е в Австрия и Гърция, 11 млн. евро струва в Унгария, а километър магистрала в Румъния излиза 27 млн. евро. В България обаче километър магистрала струва 2.2 млн. евро. Толкова ще струва километър от Лот 2 на автомагистрала „Тракия".

„Обръщам се към строителите - нито ден повече, нито лев повече отгоре на тази цена, защото това е начинът да покажем на Европа, че българските фирми работят и качествено, и бързо, и на значително по-ниски цени. А на европейските данъкоплатци искам да кажа, че когато става въпрос за техните пари ние сме в пъти по-пестеливи. Затова очаквам Брюксел да толерира всички наши действия в тази посока", каза премиерът.

Бойко Борисов обясни, че в момента БСП в лицето на Младен Червеняков обжалват избора за строителен надзор на Лот 2 на автомагистрала „Тракия". Отстраненият участник е обжалвал избора в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). За да бъде разгледана жалбата трябва да бъде заплатена административна такса от 50 лв., която обаче, според премиера, умишлено не се заплаща, за да може да се забави подписването на договора с избрания изпълнител

„БСП чрез Младен Червеняков продължават да ни спират и обжалват строителния надзор и не са си платили 50 лв. такса, за да забавят работата още с десетина дена. Ако нямат - да съберем пари, да им дадем 50 лв. Те умишлено не са я внесли, за да печелят време. Дори да се опитват да продължат с бойкота ние ще сложим временен строителен надзор, така че ще изпълним сроковете", каза премиерът.

Източник: Фокус