Дружеството със специална инвестиционна цел Прайм Пропърти БГ започва изграждането на нов жилищен проект в София. Фондът закупи парцел с площ 384 кв. м в столичния квартал „Редута", на около 50 метра от Мол „Сердика център".

В момента се разработва идейния проект на сградата и се определя точния размер на вложението. Инвестицията ще бъде направена изцяло със собствени средства на дружеството. Плановете на компанията са проектът да бъде завършен в рамките на 1 година, информират от фонда.

„Жилищният пазар е най-малко засегнатият от кризата сегмент и този тип имоти се реализират най-бързо в момента", коментира Светослав Младенов, изпълнителен директор на Прайм Пропърти БГ АДСИЦ. „За проектите, които започват сега, е важно да се преценят добре като тип, сегмент, локация, строителни материали, изпълнители. Трябва да се вземат предвид и особеностите на самия пазар - например на този етап от развитието му е задължително за една жилищна сграда да има детска площадка, магазин, аптека, да се предвиди обезопасяване, близост до училище, болница, парк. Това са неща, на които инвеститорите и купувачите обръщаха по-малко внимание преди 4-5 години, когато предлагането не беше толкова голямо."

По-голяма активност на жилищния пазар отчитат агенции за недвижими имоти за първото тримесечие на 2010 г. спрямо предходното. Те очакват цените в този сегмент да се стабилизират и дори да започне „плахо" покачване в края на годината. В момента 1 558.33 лв./кв. м е средната пазарна цена на жилищата в София по данни на НСИ.

Според Прайм Пропърти БГ има три основни фактора, които определят цената на един имот: до колко добре е развита инфраструктурата; какво е качеството на самия имот; начинът, по който се финансира проектът.

Това е вторият жилищен проект на фонда, след като преди около 6 месеца компанията завърши сградата си на ул. „Черковна" № 60 в централните райони на София. Тя беше изцяло продадена с предварителен договор.

Фондът инвестира в търговски-, офис-, жилищни площи и ваканционни имоти. По-големите му проекти са офис сградата в центъра на София - „Прайм Бизнес Център", Бизнес Парк Пловдив, ваканционното селище „Морски фар" в Свети Влас.

Последните сделки с акциите на Прайм Пропърти БГ на борсата са от 29 април, когато са прехвърлени 1 000 лота, при цена от 0.60 лева за бройка.