Международният валутен фонд (МВФ) ще проведе гласуване по въпроса за отпускане на кредит за Гърция на 9 май. Това заяви ръководителят на гръцката мисия на МВФ Пол Томсън, предава Reuters.

ЕС и МВФ се договориха вече за предоставяне на финансова помощ, но според Томсън, съветът на директорите на фонда ще трябва да одобрят предоставянето на първата част от средствата.

По-рано министър председателят на Испания Хос Луис Родригес Сапатеро заяви, че лидерите на страните от еврозоната ще подкрепят плана за отпускане на спешен заем за Гърция по време на среща, насрочена за 7 май 2010 година.

Гърция се договори на 2 май с ЕС и МВФ за предоставяне на финансова помощ за 110 млрд. евро под формата на тригодишни кредити на преференциални условия - значително под пазарните лихви. В замяна Гърция обеща да проведе радикална програма за свиване на бюджетния дефицит, който за 2009 г. достигна 13.6% от БВП на страната.

За три години действие на програмата гръцкото правителство планира да намали бюджетния дефицит с допълнително 30 млрд. евро, за да може до 2014 г. да сведе дефицита до под 3% от БВП. Мащабното съкращаване на разходите няма да позволи на Гърция да излезе от рецесия до 2011 г. Според правителствената прогноза, само тази година БВП на страната ще намалее с 4%.