Днес намерихме компромисен вариант, който ще даде възможност на хората, които са болни и имат нужда да ползват болнична помощ. Със социалните партньори се договорихме до 31.12 2010 година осигурителят да изплаща по 70 % на ден за първите три дни от болничния, заяви социалният министър Тотю Младенов след срещата си със социалните партньори днес.

Паричните обезщетения след третия ден на заболяването ще се изплащат от средствата за НОИ в размер на 80 % До края на годината, докато тече тази нова мярка ще се правят регистрите за болничните, обеща социалният министър. Направихме максималния компромис, коментира лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев.

Постигната е договорка да бъде създадена работна група, която да анализира проблема с болничните, за да бъдат намерени решения, който трайно да ликвидират проблема. Ще има много новини от този Министерски съвет, една от тях е, че няма да бъдат вдигани данъците, като говорим за 20% икономии от държавната администрация, изтъкна Тренчев.

Стартират сериозните дебати за реформите в здравната и социалната система и трябва да се напрегнем максимално, за да може тези големи проблеми да бъдат разгледани в детайли, каза още той. Вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров припомни, че трябва да бъдат намерени 900 милиона лева и това ще стане именно с намаления на разходите в администрацията.

Източник: БГНЕС