Финансовата криза в Гърция може да има отрицателно влияние и последствия за България, Румъния и Сърбия. Това каза председателят на Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/ Томас Миров, цитиран от БГНЕС.

Според Миров една от причините за това отрицателно влияние върху останалите държави от Балканите е сериозното присъствие в региона на гръцки банки. Той обаче подчерта, че до този момент не са регистрирани последствия от гръцката криза.

Съществува потенциална опасност и риск за страните където гръцките банки имат съществена роля - като България, Румъния и Сърбия. До този момент обаче ние не сме регистрирали подобно влияние. За сега гръцките банкови филиали се държат добре", каза още председателят на ЕБВР.

Европейската банка за възстановяване и развитие бе създадена след края на Студената война с цел да помогне на Източна Европа да премине от централизирана към пазарна икономика.

Банката инвестира в 29 държави, предимно в частния сектор. ЕБВР очаква ръст от 3.3 на сто в страните от региона след драстичния спад от 6.1 на сто миналата година.