Европейската централна банка (ЕЦБ) отвори вратата за изкупуване на държавни заеми, издадени от правителствата на еврозоната, за да им помогне при необходимост да се справят с кризата. Това заяви италианският премиер Силвио Берлускони.

Съвещанието стигна до положителен резултат благодарение на подкрепата, дадена от ЕЦБ, която обяви, че ще направи всичко, което може, за да подкрепи държавните книжа, които ще бъдат емитирани от страните от еврозоната, посочи Берлускони пред журналисти след срещата на върха на държавните и правителствените ръководители тази нощ в Брюксел.

На въпрос на журналист дали това включва изкупуването на тези облигационни книжа в краен случай, той добави: "Например". Ръководителят на испанското правителство Хосе Луис Родригес Сапатеро обаче уточни, че този въпрос не е обсъждан на срещата на върха. Това е тяхно решение в съвета на управителите на ЕЦБ, добави той.

ЕЦБ от няколко дни е подложена на натиска на финансовите пазари да даде съгласие за изключителни мерки за подкрепа на страните от зоната на еврото, за да се спре по-нататъшното разпространение на кризата - като изкупуване на държавни облигации, както направи американската централна банка в разгара на финансовата криза в САЩ.

Източник: БГНЕС