Финансовите министри на държавите от Европейския съюз одобриха пакет от мерки на стойност 500 млрд. евро. Допълнително до 220 млрд. евро ще осигури МВФ.

Планът трябва да попречи на кризата в Гърция да дестабилизира икономиката на другите страни от еврозоната, съобщиха световните агенции.

Това е най-едромащабният опит на ЕС и Еврогрупата да предотвратят разпространението на гръцката криза, и да попречат на пазарите да атакуват държави с изтънял бюджет като Португалия, Испания и Ирландия. Той ще включва смес от заеми и гаранции.

Съгласно плана Европейската комисия ще задели 60 млрд. евро за бързо реагиране при опасност, а страните от Еврозоната ще осигурят чрез двустранни гаранции подкрепа в размер на 440 млрд. евро.

В схемата ще участва и Международният валутен фонд, който ще осигури допълнително до 220 млрд. евро.

Вчера управителният съвет на МВФ одобри заем от 30 млрд. евро за Гърция, като част от спасителния пакет от 110 млрд. евро за затъналата в дългове държава. Останалата сума се осигурява от държави членки на еврозоната.

Първият транш от международната помощ за Гърция ще бъде преведен до 19 май (тогава е падежът на 8.5 млрд. евро облигации - бел.ред).

Шведският финансов министър Андерс Борг нарече споразумението за антикризисен план за еврозоната като създаване на "вълчи пакт" за противодействие на атаките срещу еврото на валутните пазари. Преди началото на продължилото 11 часа заседание на министрите той заяви, че на финансовите пазари се наблюдава поведение като на "глутница вълци", които, ако не бъдат спрени, ще разкъсат по-слабите държави.

Междувременно Европейската централна банка обяви, че ще закупи частни и държавни дългове от еврозоната заради кризата в Гърция. Предстои да се определи техният размер. В спасителния план ще се включат и други централни банки.

Източник: БТА