Златото и среброто са два благородни метала, които макар и да влизат в една категория се различават значително един от друг.

Това, което ги свързва, е фактът, че и двата метала се използват до голяма степен като застраховка срещу кризи и инфлация. И двете заплахи са налице към настоящия момент.

От една страна съществуват реални опасения на инвеститорите за вторичен цикъл на кризата, като опасността този път идва не от САЩ, а от Стария континент и от страни като Гърция, Испания и Португалия.

Тези страхове бяха в основата на ужаса, който изпитаха финансовите пазари през изминалата седмица, и заличаването на близо 3.7 трлн. долара пазарна капитализация от световните борси.

И макар да си приличат, среброто и златото имат и известни разлики. Златото е много по-предпочитан от инвеститорите инструмент за застраховане, докато среброто в много по-голяма степен се търгува, подобно на останалите метали.

Другата съществена разлика е, че в исторически план среброто е доказало, че е значително по-волатилна суровина в сравнение с жълтия метал.

И въпреки това в дългосрочен аспект връзката на двата метала е съществена. Зависимост между цените им се търси с така нареченото съотношение "Gold/Silver Ratio".

Въз основа на него, те често се опитват да предугадят бъдещото движение в цените на двата метала, особено в моменти, когато това съотношение се променя значително спрямо средните си стойности.

В исторически план, или за един по-дълъг период от десетилетия, съотношението между цените на златото и среброто е при ниво от 13.5, или златото е било средно 13.5 пъти по-скъпо от среброто за унция.

Това съотношение не е случайно. Изследвания в природата сочат, че точно такова е съотношението, при което среброто се среща по-често от златото.

Финансовата криза и перспективите за рецесия доведоха до силно изкривяване на това съотношение в последно време.

Златото е на път да тества историческия си максимум при нива от над 1 200 долара за тройунция. В същото време среброто е на около половината от пътя към рекорда си.

Среброто значително изостава със своето повишение. Към момента съотношението между цените на златото и среброто възлиза на значителните 65, което е едно сериозно неравновесие според специалистите.

Именно това кара много от тях да са изключително положително настроени относно бъдещото представяне на среброто, което често има склонността да е догонващ инструмент.

И ако прогнозите на специалисти за по-нататъшно поскъпване на златото до нови рекорди в условията на заплаха от сериозна инфлация се сбъднат, както и ако станем свидетели на свиване на съотношението между цените на двата метала към едни по-близки до средните стойности, то среброто може и да е по-добрият избор.