Въвеждаме стандарт за хляба
Да бъде въведен БДС за хлябовете "Бял", "Добруджа" и "Типов" предложи министърът на земеделието Мирослав Найденов.
Останалите видове хляб ще се кръщават с друго име, каза Найденов при посещението си в хлебопекарна в столичния кв. "Свобода" по повод Деня на хлебаря - Спасовден.
Освен това министърът обяви, че до две седмици ще бъде внесен в МС проектът за структура на Изпълнителна агенция за безопасност на храните към Министерство на земеделието и храните, която ще обедини контролните органи. Със създаването на агенцията контролът върху производството на хляб ще бъде по цялата верига от полето до масата. В момента контролът върху хигиенните изисквания при производството на хляб се осъществява от РИОКОЗ към здравното министерство, а на зърното и брашното - от МЗХ.
Министърът е уточни, че е преодолян дългогодишният разрив между министерство на земеделието и това на здравеопазването за създаването на единната агенция.
Найденов подчерта, че ще бъде намален "сивият" сектор в брашна, тъй като в момента отделните контролните органи нямат връзка с Националната агенция за приходите, за да могат да проследят облагането на производството на храни по цялата верига.
Източник: БТА