Трима души са посочили в данъчните си декларации, че имат да довнасят над 1 млн. лева данък. Това означава, че те са декларирали годишен доход от по над 10 млн. лева. През 2009 г. само един човек е посочил доходи над 10 млн. лева в годишната си декларация.

Това съобщи изпълнителния директор на НАП Красимир Стефанов в интервю за национално радио по повод данъчната кампания. По думите му НАП отчита една успешна и спокойна кампания, която приключи на 30 април без опашки в офисите на агенцията в цялата страна.

Стефанов каза още, че една пета от декларациите за облагане на доходите са подадени по пощата с обратна разписка или в някои от пощенските станции срещу входящ номер. Към 30 април 2010 г. са приети общо 530 000 формуляри на физически лица. За същия период на миналата година подадените декларации са 517 000 или само с 13 хиляди по-малко от тази година.

По думите на изпълнителния директор над три пъти са нараснали и декларираните доходи от наем през 2010 г. През тази година приходите от наем, които са посочени в декларациите на физическите лица са в размер на 185 млн. лева.

По повод на съвместната акцията на НАП, МВР и ДАНС, която се провежда в момента, Красимир Стефанов зави, че престъпната група е ощетила бюджета с милиони ревове. Според него т. нар „дедесари" са използвала класически схеми за източване на хазната чрез покриване на ДДС за внасяне с фалшиви фактури и неправомерно възстановяване на данък от бюджета.

Според Стефанов тази акция за пореден път доказва, че взаимодействието между институциите - МВР, Прокуратура, ДАНС и НАП, дава добри резултати.