КНСБ предлага от 1 юли минималната заплата да се повиши от сегашните 240 лева на 290 лева. Това съобщи на пресконференция вицепрезидентът на синдиката Пламен Димитров.

Според него това е антикризисна мярка, защото като цяло се очаква след плащането на данъци и осигуровки в консолидирания бюджет да постъпят около 10 млн. лева и да се увеличи размерът на разполагаеми средства на наетите, което ще е стимул за ръста на потреблението.

Димитров съобщи, че от другата седмица започват преговори с работодателите и изрази надежда до края на май да има споразумение с идеята до средата на юни да има правителствено решение за увеличението на минималната заплата.

Ако се приеме предложението на синдиката, това означава, че нетната минимална заплата ще е 229 лева или със 17 лева над прага на бедност - 211 лева за 2010 г. С близо 40 лева повече ще са разполагаемите средства на работник, получаващ новата минимална заплата.

Димитров цитира данни на националната статистика, според които преди две години 283 000 души са получавали минимални заплати като към миналата година броят им е със 120 000 по-малко.

Източник: bTV