Раздвижване на пазара на автомобили втора ръка. Според търговците в бранша, продажбите тази пролет растат, а цените може и да се повишат.

В момента над 100 хиляди коли чакат своя купувач. Сред тях има такива, които са паркирани от година и вече са загубили половината от цената си. Въпреки това от браншовата асоциация твърдят, че отчитат ръст в търсенето.

Търговците дори изнесоха прогноза, че цените ще тръгнат нагоре. Причината се криела в това, че германците и италианците все по-рядко си сменят колата.

„Аз като търговец миналата година продавах от порядъка на максимум 5-6 автомобила, април месец, а април месец тази година съм продал 22 автомобила. И очаквам едно повишение на цената на старите автомобили - няма да е драстично, минимално ще бъде", прогнозира Любомир Доросиев, Асоциация на вносителите на автомобили.

Много е вероятно заради многото залежала стока търговците да поемат повишението за сметка на печалбата си. В момента тя варира от 200 лева при по-евтините коли до няколко хиляди при лимузините.

Източник: бТВ