Затварянето на въздушното пространство в Холандия и югоизточна Великобритания вследствие на вулканичната пепел от Исландия ще доведе до отменянето на около 1 000 полета днес, информира Reuters, позовавайки се на Eurocontrol.

Настоящият облак вулканична пепел се очаква частично да се разнесе в хода на деня. До 13:00 часа лондонско време облакът се очаква да засегне Северна Ирландия, части от Шотландия и части от югоизточна Великобритания.

Великобритания нареди затварянето на лондонските летища Хийтроу и Гетуик от 2 часа българско време тази нощ до 8 часа тази сутрин.

Други части от британското въздушно пространство бяха затворени през уикенда. Рано днес стана ясно, че условията са се подобрили и Хийтроу и Гетуик могат да отворят с известни ограничения, но по-голяма част от Великобритания ще остане под нареждане „без полети".

"Хийтроу и Гетуик ще останат извън зоната „без полети". Ще бъдат наложени ограничения, обаче, поради тяхната близост до зоната, се казва в изявление на британските въздухоплавателни власти.

Летищата в Амстердам и Ротердам ще бъдат затворени поне за осем часа от 7 часа българско време днес.

Други холандски летища няма да бъдат засегнати, но тъй като аеропортите в Амстердам и Ротердам са основните в страната, затварянето им ще спре по-голяма част от трафика от и до Холандия.

Амстердамското летище Схипол е третото най-голямо по товарни превози и петото най-голямо по пътнически превози в Европа.

Повече от 100 000 полета бяха отменени в цяла Европа през април поради облакът вулканична пепел над континента. Милиони хора останаха по летищата, а авиокомпании, понесоха загуби в размер на 1.7 млрд. долара, по данни на Международна асоциация за въздушен транспорт (IATA).