Улица "Витошка" ще стане изцяло пешеходна зона след няколко месеца, ще се спрат от движение трамваите и ще се реконструира цялата зона.

Това каза главният архитект на София Петър Диков на Шестата световна среща на българските медии, по време на панела "Столиците на 21 век. Традиция и бизнес. София и Виена".

Следващата пешеходна зона ще е "Пиротска", а се обмисля вариант такава да стане и улица "Граф Игнатиев".

На въпрос на журналисти архитект Диков каза, че "София Ленд" е частна инвестиция и повече няма да съществува в този вариант и се търсят възможности за изграждането на такъв увеселителен парк на обществен терен или даване на концесия на терен от "Западния парк".

Диков каза, че София ще набляга на инвестиции за развитие на производството, като по този начин ще се стимулира икономиката на града.

Приоритетите на града ще бъдат изграждането на офис центрове, обновяването на производствените зони, както и проекта за развитие на територията на бившия комбинат "Кремиковци". Проектът е наречен "Източноевропейски бизнес и финансов център" и предвижда изграждането на логистични центрове, офиси и жилища.

Целта е София да стане място за развитие на високите технологии, конкурентен град за правене на бизнес.

Важен приоритет за града е развитието на транспортните му системи, обясни Диков и допълни, че става въпрос не само за вътрешния градски транспорт, но и за магистралите - "Люлин", "Хемус", "Тракия". Ще продължи строителството на метрото, решаването на проблема с паркирането в центъра на града, изграждането на подземни паркинги, като първият най-вероятно ще бъде под "Женският пазар".

Източник: БГНЕС