Цените на горивата ще продължат да се покачват, смята председателят на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев. Според него това ще стане въпреки скока на долара спрямо еврото.

Обикновено при спадане на долара горивата растат и обратно. Но в момента има и други тенденции, които дават отражение и те са свързани с ниските нива, до които бяха паднали горивата. Така че, поне според мен, независимо от покачването на долара, курсът на горивата нагоре ще продължи. Може би не с такова темпо, с каквото аз се надявам, да не е толкова скокообразно, колкото сме го виждали други години, но мисля, че покачването ще продължи.

Делчев отхвърли твърденията на директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов, че в сектора за търговия с горива няма "чисто бяла фирма".

Андрей Делчев: В контекста на добрите отношения, които напоследък ние като петролна асоциация и нашите членове се опитваме да създаваме с Агенция "Митници" и с г-н Танов, в тази ситуация да се каже, че няма нито една светла фирма от петролния бизнес е, меко казано, несериозно, или най-малкото не трябва да се обобщава по този начин.

Поне от многобройните проверки, които се правят на нашите фирми, аз не знам някой да е бил санкциониран с влязло в сила наказателно постановление. Затова мисля, че изказването на г-н Танов е емоционално, защото обобщава негативен опит от други търговци с горива, като го пренася върху целия бизнес. Има си сектор, има бял сектор. Ако целият сектор е сив, поне да вземат да го закрият.

Източник: БНР