По всички данни на европейските и световните финансови институции България не е излязла от незавидното положение, в което се намираше и преди кризата.

Това заяви пред български журналисти президентът Георги Първанов по време на срещата на върха на страните от ЕС, Латинска Америка и Карибите, която се провежда в Мадрид.

Даже бих казал по-скоро обратното, допълни държавният глава.

Ние виждаме, че в Европа има едни вече по-обнадеждаващи данни относно ръста на БВП, финансовите аспекти на кризата, посочи Първанов. Той отбеляза, че дори в разговорите, които е имал с президентите на Бразилия, Перу, Доминиканската република те са изтъкнали доста по-респектиращи данни от онова, с което страната ни може да се похвали - ръст от порядъка на 5-6 процента, мерки за овладяването на безработицата с откриването на стотици хиляди нови работни места.

Попитан за запълването на бюджетния дефицит със средства от фискалния резерв, което планира да направи правителството, президентът коментира, че пипането на резерва е един много рисков ход в настоящия момент. Георги Първанов смята, че това би могло да създаде доста сериозно недоверие във външните инвеститори, да разколебае българския бизнес. Той споделя мнението на експертите и политиците от различни партии, които призоваха да не се пристъпва към такава мярка (Това направиха БСП и Синята коалиция - бел.ред).

На въпрос за това, че половината от държавните пари са в една конкретна банка, президентът заяви, че този, който е вземал подобни решения, той трябва да даде своите обяснения.

Преди два дни от Министерство на финансите бяха оповестени данни, според които Корпоративна търговска банка (КТБ) държи близо половината от парите на стратегическите държавни предприятия, които са в банкови сметки в кредитните институции.

Източник: БТА