По-голяма част от хората днес почти не се движат в работата си. Наскоро проучване показа, че британците прекарват седнали 14 часа на ден, защото дори и след работа, почивката им се изразява в седене пред телевизора.

В офиса ние сме седнали пред компютър, изгърбени над бюрата и се раздвижваме само колкото да си налеем чаша вода или да отидем да обядваме (с най-често нездравословна храна).

Офис-работата вреди на здравето ни по много начини, ето и 6 най-често срещаните:

Болки в кръста

Седенето в една и съща поза (още повече, ако стоите прегърбени) може да нанесе трайни поражения по гърба ви.

Какво да правим: Освен очевидното - да се стараете да не стоите прегърбени, добре е от време на време да ставате и да се разхождате за малко - да налеете чаша вода или просто отидете до прозореца и да се върнете. Добре е на всеки час, да се раздвижва тялото, дори и по малко.

Спортувайте - колкото по-здрави са коремните и гръбните ви мускули, толкова по-малко проблеми ще имате в тези области.

Ставни проблеми

Човешкото тяло е създадено, за да се движи, а не да стои на едно място с часове, пише The Yoga Jorunal.

Какво да правим: Съветът е същият, както при проблема с гърба - на всеки час се разхождайте по малко, направете и малко стерчинг.

Зрение

Няма как да се взираш в екрана на компютъра цял ден и това да не се отрази на зрението ти. След няколко години подобна работа, служителите се оплакват от замъглено зрение, увеличаване на диоптрите, прекалено сухи или прекалено влажни очи, както и главоболие.

Какво да правим: Увеличете размера на буквите в документите си. Постарайте се и поне веднъж на всеки час да си давате малка почивка за очите, като поглеждате през прозореца за няколко минути, например.

Бактерии

От Университета в Аризона твърдят, че бюрото ви е 400 пъти по-мръсно от тоалетната ви. Освен това, хората често ядат на бюрото си, като докосват храната, а след това слушалката на телефона (която пипат всички в офиса) и клавиатурата си (която не могат да си спомнят кога за последно са почистили).

Какво да правим: Не яжте пред компютъра! Мийте редовно ръцете си преди ядене, почиствайте редовно клавиатурата, телефона и бюрото.

Стрес

22% от американците признават, че са били докарвани до сълзи, заради неприятна ситуация на работа, а 9% казват, че са били свидетели на физическо насилие в офиса.

Какво да правим: Това е най-сложният съвет. Според много лекари стресът и депресията са бичът на нашето поколение, наравно със рака и СПИН. Няма ефикасно средство против стреса на работа, освен съвета, че трябва да обичате работата си. Уверете се, че сте намерили призванието си, а ако мразите работата си, може би е по-добре да потърсите такава, която да ви носи удовлетворение, вместо да събирате негативни емоции в себе си.

Синдром на карпалния тунел (CTS)

Синдромът се характеризира с изтръпване или скованост в ръката или китката, която напредва към внезапна, пронизваща болка, която стреля през китката и нагоре по ръката.

Една от причините за развитието му може да бъде едно и също движение, което повтаряме непрекъснато - като писането на клавиатура и работа с мишката на компютъра по 8 часа и повече всеки ден.

Какво да правим: В ранен етап, симптомите могат да се излекуват със стречинг и рехабилитация. В по-сериозни фази обаче, може да се наложи прием на лекарства и дори операция.