Петролното петно в Мексиканския залив се разпростира и може да достигне до бреговете на Флорида. Властите при блатистото крайбрежие на Луизиана вече организират природозащитни организации, за да почистят района.

Петрол от разлива е достигнал силно течение, което се завърта в залива и се оттича в Атлантическия океан. Американските брегови служби мобилизират всички ресурси, за да предотвратят по-тежки последици от екологичната катастрофа.

Крайбрежието на Луизиана е предимно блатисто с крехка екосистема и е много трудно за чистене. Освен това големият брой биологични видове там защитават бреговете от ерозия на почвите.

Местните служби са изпратили предложение до американския Корпус на инженерните войски да изграждат пясъчни диги по протежение на ивицата с обща дължина от близо 130 километра, за да спрат петролния разлив да достига до сушата.

Британската енергийна група "Бритиш Петролиум" (BP) съобщи, че изпомпва около 3 000 барела петрол дневно, или 60%, от огромния петролен разлив в Мексиканския залив.

От BP посочиха, че тръбата, вкарана в разлива изпомпва около 3 000 барела петрол и около 14 милиона стандартни кубични фута газ дневно. Групата обяви в понеделник, че събира по 1 000 барела петрол дневно и повиши тази оценка до 2 000 барела във вторник.

Около 5 000 барела петрол, или 210 000 галона, се изливат всеки ден от близо месец в Мексиканския залив, откакто нефтената платформа "Хоризонт" на BP експлодира и потъна. Според оценките на британската компания, около 2 000 барела петрол продължават да се изливат ежедневно в Мексиканския залив.

Източник: bTV