От 1 юли ни чака сериозно поскъпване на природния газ и на топлата вода, която ни продават топлофикациите. Причината е рекордното обезценяване на еврото спрямо долара на валутния пазар.

Това прогнозира днес председателят на държавния енергиен регулатор Ангел Семерджиев. Регулаторът, засега, не предвижда драматично поскъпване на парното, защото цените на газа ще скочат през лятото, когато не сме в отоплителен сезон.

Според независими енергийни експерти и валутни анализатори, ако тенденцията с обезцененото евро и скъпия долар се запази до септември, то домакинствата неизбежно и тази зима ще преживеят поредното драстично поскъпване на парното.

България внася природния газ от Русия срещу щатски долари. Колкото по-скъп е курсът на долара спрямо българския лев и еврото, толкова по-скъпо става и синьото гориво. При по-евтин долар цената на газа зависи от това как се търгуват на борсите мазутът и петролът.

Комисията за енергийно и водно регулиране очаква от 1 юли газът да поскъпне с повече от прогнозираните 10-15%. Според председателя на комисията Ангел Семерджиев, държавният монополист "Булгаргаз" бави внасянето на официалното предложение за повишение на цените, защото все още се търсят резерви обществото да не бъде стресирано.

Източник: bTV