За една година домакинствата у нас са свили с почти 15% потреблението на бензин. Хората ограничават дългите пътувания с личните си коли, отчитат бензиностанциите. Въпреки спада в продажбите, цените на горивата не се очаква да се понижат през летните месеци. Даже може и да тръгнат още нагоре.

През май тази година спрямо май на миналата бензиностанциите продават средно с 13-14% по-малко бензин.

Служителите считат, че това се дължи както на кризата, така и на високите цени на горивата. "Преди пътувах повече до родното ми място, но сега намаляха пътуванията драстично. В случая заради цените на горивата, защото от есента са с около 50 стотинки по-високи на литър", обясни Владимир Йорданов.

Но някои нямат избор и не могат да икономисват. "Няма как да огранича потреблението, тъй като нуждите ми за пътуване по работа и лични причини ми го налагат. Но пък компенсирам от други разходи като излизания, дрехи, ресторанти и така нататък", коментира Нели Иванова.

Наблюденията на служителите на бензиностанции са, че болшинството хора нямат навика да зареждат определено количество гориво като литри, а срещу предварително определена от тях точна сума. Колкото по-високи са цените, толкова по-малко литри реално те слагат в резервоарите.

Търговците остават оптимисти, че потреблението на горива ще се увеличи, защото идва отпускарският сезон. Също така те напомнят, че независимо какви са котировките на петрола и долара, държавата прибира около един лев акциз и ДДС.

Източник: bTV