Ликвидността това, ликвидността онова. Чак ушите ни пропищяха от проблема с ликвидността на капиталовия ни пазар. Но няма как да е иначе, когато проблемът е толкова сериозен, че можем да се насладим на поредното свободно падане на цените на българските акции, без да се намери някой, който да даде сериозен отпор на случващото се.

Спомняте ли си средата на 2009 г., когато благодарение на „джобните" на малцината купувачи SOFIX проби 500-те пункта?

Времето, когато институционалните инвеститори обявиха накрая, че са изпълнили лимитите си по атрактивни за тях позиции? Стигна се дотам, че дори и за тях БФБ спря да бъде атрактивна и последваха дългите месеци скука и дългите разговори за проблемите с ликвидността.

Ето че днес сме изправени пред другата крайност. Акцията на компания от BG 40 се срина с над 12% при изтъргувани едва 127 лота! Търговията с 50 акции на "син чип" от SOFIX свали стойността на дружеството с близо 10 на сто и т.н. Това стана днес.

В задачата се пита следното. Каква позиция ще вземат институционалните инвеститори сега, когато цените на акциите коригираха над 50% от възходящата корекция - от страната на купувачите, на продавачите, или ще заемат изчаквателна позиция?

Индексът на „сините чипове" SOFIX започна седмицата с понижение от 3.13%, до 365.21 пункта. Загубата за BG 40 е от 1.45%, до 104.90 пункта. Индексът BG TR 30 изтри 1.82% от стойността си, до 286.49 пункта, а BG REIT 0.16 на сто, до 38.34 пункта.

Общият оборот на БФБ надвиши с малко 941 хил. лв. при общо търгувани акции от 85 емисии. Ръст в цената има при 17 от книжата.