Предвиждат се 8 млн. лева съкращения от фонд "Работна заплата" в парламента за тази година, каза в кулоарите на Народното събрание съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев.

По тази идея съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров посочи пред журналисти, че съкращението ще е от разходи за депутатски командировки. Фонд "Работна заплата" включва и администрацията на Народното събрание, командировките й, заплащане за работа за събота и неделя, както допълнителни възнаграждения, обясни Димитров.

На председателски съвет ще бъдат обсъдени съкращенията в парламентарния автопарк, след като главният секретар на парламента представи разходите за парламентарните автомобили, каза още Красимир Велчев.

Идеята е да се разпродадат най-старите автомобили, които са в голям разход за Народното събрание, посочи той. Парите от съкращенията ще отидат в държавния бюджет. Съпредседателят на ПГ на ГЕРБ допълни, че най-старите коли са от 1996 година.

Съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров посочи, че самата продажба на 20-те остарели автомобила няма да донесе много приходи, но ще бъдат ограничени разходите на парламента за поддръжката на автопарка.

„Много е здравословно депутатите да ходят с колело на работа, само че едно е да се идва на работа тук в София, друга тема е, че основно задължение на депутатите е да бъдат из страната, в своите избирателни райони, да се срещат с хората. И там ли трябва да ходят с колело?". Така в кулоарите на парламента председателят на ПГ на Коалиция за България Сергей Станишев коментира идеята за съкращаване на автопарка на Народното събрание. „Кой ще ги купи и за каква цена? Смешно е", заяви Станишев.

Източник: БТА/ Фокус