Apple Inc изпревари Microsoft Corp в сряда като най-голямата технологична компания в света по пазарна стойност, информира Reuters.

Това беше поредното голямо събитие, част от възхода на производителя на iPhone, който почти фалира в края на 90-те години на миналия век.

Акциите на Apple поскъпнаха с 2.8% на Nasdaq в сряда, докато книжата на Microsoft поевтиняха. Така за кратко пазарната стойност на Apple нарасна до около 229 млрд. долара, надхвърляйки тази на дългогодишния й конкурент.

Акциите и на двете компании приключиха деня с понижения в цената, но Apple излезе напред с пазарна капитализация в размер на около 222 млрд. долара, в сравнение с 219 млрд. долара за Microsoft, според данни на Reuters.

Акциите на Apple поевтиняха с 0.4% до 244.11 долара на Nasdaq, докато книжата на Microsoft се обезцениха с 4% до седеммесечен минимум от 25.01 долара за акция.

Акциите на Apple в момента струват над 10 пъти повече в сравнение с преди 10 години на фона на успешните продажби на продукти като iPod, iPhone и лаптопите MacBook.

Последният път когато Apple е имала по-голяма пазарна стойност от Microsoft и бил на 19 декември 1989 г., показват данни на Thomson Reuters.

Microsoft, чиято операционна система се използва от над 90% от персоналните компютри по света, не успява да отчете същия ръст както през пика си през 90-те години на миналия век. Акциите на компанията са се обезценили с 20% за последните 10 години.

Microsoft обаче все още води на Apple по продажби. За последното тримесечие Microsoft отчита 14.5 млрд. долара приходи, в сравнение с 13.5 млрд. долара приходи за Apple.

Apple в момента е втората най-голяма компания по пазарна стойност в индекса S&P 500 като преди нея е само енергийния гигант Exxon Mobil Corp.