Министърът на финансите Симеон Дянков се срещна днес с лидера на "Атака" Волен Сидеров в парламента по повод предложението на "Атака" за държавно регулиране на банковия сектор, съобщиха от партията.

По-рано по време на парламентарния контрол Волен Сидеров призова се изготви нова икономическа философия за преодоляване на кризата.

„През последните месеци най-често употребяваната дума бе „криза". Това като констатация не е достатъчно обаче. Ние трябва да стигнем до мерките, до ограничението на кризата", каза Сидеров.

Според него държавата трябва да се намеси в регулациите, да регулира лихвите по кредитите. По думите му банките в България се държат като монополисти и задушават българския бизнес.

От последвалия разговор е станало ясно, че Дянков подкрепя идеята. Педложения няма да се посегне на печалбите на банките, а ще се отпуши банковата система.

„В Европейската комисия министрите на финансите разглеждат подобни текстове и до 6 месеца ще има нов тип регулация в банковата система в Европа, а тя в момента вече е факт в някои европейски страни", заяви Дянков. „Факт е, че кризата дойде заради слабото финансово регулиране по цял свят. Европа прави промени и в България ще стане", поясни Дянков.

Той оцени предложението на "Атака" като мярка, с която икономиката ще тръгне по-бързо, защото банките ни имат голям финансов ресурс. Вицепремиерът посъветва Сидеров да развие тезата си и да й даде по-голяма гласност, като обеща да лобира за нея пред шефа на БНБ Иван Искров.