Колизеумът в Рим предлага нова туристическа атракция. През летните месеци той ще разкрие на гражданите и гостите на Вечния град непознати досега кътчета от своята грандиозна страуктура и история.

"Докато съществува Колизеумът, ще го има Рим. Когато се срине Колизеумът, ще падне и Рим. Но ако падне Рим, и светът ще загине", казал английският мъдрец монах Беда през VIII век. За да не се случи всичко това, от Министерството на културата на Италия и римската община реализират грандиозен план за реставрация на най-посещавания исторически обект на света символ на Рим и Римската империя - Колизеумът.

Най-големият амфитеатър в света е дело на император Веспасиан. Строежът започва през 72 година сл. Хр., а 10 години по-късно го довършва синът му Тит. Построен върху езеро от резиденцията на Нерон и върху нехомогенен терен, с времето гигантската му структура започва на места да пропада и да се руши. Атмосферните условия също не го жалят.

Затова грандиозният проект за реставрацията му привлече частни средства в размер на 23 млн. евро. В момента се извършват ремонтни работи, финансирани от държавата за 2.7 млн. евро. Това ще позволи от месец юни до средата на септември да има вечерни посещения от 21 часа до полунощ. А през август ще могат да се разгледат и четирите нива на Колизеума, заедно с подземията, където гладиаторите се подготвяли за зрелищата.

Източник: БНР