Пътуващите по столичните булеварди "Сливница" и "Мария Луиза" могат да се отърват от задръстванията през 2012 г.

Столичната община планира да отпуши възловото кръстовище при Лъвов мост чрез проект, който ще свали част от минаващите коли в коритото на реката.

Идеята е да се изгради кръгово движение около моста, а той да остане само за пешеходци и трамваи. Под него от двете страни на река Владайска ще се изградят 2 нови платна на "Сливница". По тях ще минават колите, които се движат между Сточна гара и "Люлин".

Сегашните платна ще се използват от автомобилите, които се отклоняват по "Мария Луиза" към гарата и ЦУМ. Те ще се разпределят чрез кръгово движение, а трамвайната спирка ще се измести на моста.

Столичната община вече е готова с идейния проект, чието изпълнение по предварителни сметки ще струва 20 млн. лв.

Парите може да дойдат от заема от Европейската инвестиционна банка, отпуснат на София за изграждане на 5 кръстовища на 2 нива. За строителството им са дадени 88 млн. евро, като половината от тях са заем, а останалите - общински средства. Трябва да се усвоят до 2012 г.

"Искаме да използваме, докато се копае метрото, за да реализираме проекта за Лъвов мост. Ако не го направим сега, няма да стане никога. Затова ще настояваме да се използват средствата от европейския заем. София е достатъчно разкопана и не можем да си позволим да блокираме още града", категоричен е главният архитект на София Петър Диков.

Според него реализацията на проекта трябва да започне още тази година, за да приключи през 2012 г. заедно със завършването на метрото.

Диков е категоричен, че в сегашния си вид кръстовището на Лъвов мост е тежко и натоварено, а проектът предлагал радикално решение, което да облекчи значително трафика.

"Безсмислено е сега да направим метростанцията и след 3-4 г. пак да разкопаваме района и да спираме движението. Очевидно е, че сега няма да можем да започнем да строим всичките 5 кръстовища на 2 нива.

Затова вече преговаряме да използваме временно средствата за други важни транспортни проекти, като този за Лъвов мост", смята и зам.-кметът Любомир Христов. Ако преговорите с банката приключат в полза на общината, самата реализация на проекта може да започне догодина.

Тази година ще започне изграждането и на кръстовището на 2 нива в "Младост", което също ще се строи със заема.

Източник: в. 24 часа