На 4 юни е Националният съвет за тристранно сътрудничество и мисля, че тогава ще постигнем консенсус за пенсионната реформа.

Извървяхме дълъг път с работодателите, със синдикатите. Това каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

"Ако искаме да имаме адекватни пенсии, още отсега трябва да се предприемат тези реформи. Синдикатите също стигат до извода, че действително трябва да се укрепи пенсионната система", смята министърът.

Той припомни, че се предвижда пенсиите да стигнат до 65% от работната заплата. Младенов поясни, че трябва да се дадат данъчни преференции за работодателите, за да могат да осигуряват работниците си. Освен това трябвало да се увеличи обхватът на осигурените лица.

Трябва да се засили контролната дейност, да се премахнат част от системите за ранно пенсиониране, да се въведе строг контрол върху отпускането на инвалидните пенсии, по-дълго да имат възможност да работят хората на пазара на труда, това е свързано и с Лисабонската стратегия, коментира още министърът.

По думите му, удължаването на осигурителния стаж има чисто икономически и социален ефект, който може да бъде постигнат. Младенов отчете ниво на безработицата 9,62% към 28 май. В момента работещите били около 2.7 млн. души, без самоосигуряващите се лица, които са около 200 000.

След 40 години, ако продължава тази тенденция, броят на пенсионерите ще стане по-голям от броя на работещите, смята минитърът. Постижение е, че успяхме да запазим да не се вдигат данъци и осигуровки, което е много важно при състояние на икономическата криза, похвали се той.

Източник: БНР