Петото издание на проучването на Ernst&Young ‘Attractiveness Survey', публикувано днес на Световната инвестиционна конференция в La Baule, Франция, разкрива някои ярки контрасти по отношение на неясните инвестиционни прогнози, публикувани за Европа през 2009 г. От компанията предоставиха на Profit.bg акцентите в изследването.

Въпреки задълбочената рецесия, като цяло, Европа остава на пазара, осигурявайки 3 303 инвестиционни проекта - скромен спад с 11% от прогнозираните цифри. На ниво страна-членка, обаче, са наблюдавани разнородни резултати.

Инвеститорите, дали се явяват вътрешни за Европа или външни - от САЩ или Далечния Изток, се съсредоточиха върху утвърдените, големи пазари. Централна и Източна Европа, като цяло, включително и по-малките страни членки от Западна Европа стават свидетели на съществен спад от прогнозираните цифри, т.к инвеститорите залагат на сигурността на големите и сигурни икономики като Англия, Франция и Германия.

Инвестициите по сектори: сцена с много контрасти

В общи линии, секторите, които изискват чести инвестиции или които по принцип са били предназначавани към Централна и Източна Европа, са засегнати през 2009, както и секторите в развиващите се икономики. Автомобилният, минният и транспортният сектор са засегнати значително, както и бизнес услугите и разработването на софтуер.

От друга страна, други сектори, които са по-устойчиви, като хранителния, фармацевтичния и комуналния, показват растеж.

На къде отиват инвестициите: печеливши и губещи

Големите Европейски икономики се справят сравнително добре по отношение на способността да привличат инвестиции през 2009 година. Разликата с прогнозираните цифри в Англия се различават само с 1% надолу, а тези във Франция, Италия и Германия са нагоре със съответно 1%, 4% и 7%.

Съществуват и други печеливши по отношение на привлечени инвестиционни проекти. Русия, Украйна и Турция, обратно на тенденцията за съседните им страни от Източна Европа, достигат до растеж на броя на привлечени проекти през 2009 година.

Разбираемо, при влошаване на европейския брутен вътрешен продукт (БВП) с 4%, съществуват и губещи страни през 2009. Испанската и ирландската икономики, които с години представляват интерес от страна на инвеститори извън Европа, са силно засегнати през 2009 и не е изненада, че броят на инвестиционни проекти спада осезаемо. Влиянието на кризата се усеща най-вече в страни като Полша, Унгария, Румъния и Чехия, където броят на инвестициите спада с общо 40%, а инвеститорите се насочват към сигурността на по-големите западни икономики.

От къде идват инвестициите: новите клиенти на Европа

Произходът на инвестиционните проекти е разностранен. САЩ, които продължават да са източника на близо четвърт от всички инвестиции в Европа, претърпяват упадък в абсолютни и реални величини. Това се случва и с Германия, Англия, Франция и Япония, които съставляват общо още една четвърт от общия брой инвестиции.

Съществуват страни, които са инвестирали повече в Европа през 2009 в сравнение с 2008, особено както е случая с Китай, чиито инвестиционни проекти нарастват с приблизително 30% - от 87 на 111. Проектите от Китай са причината страната им да се нареди на 3 място по брой създадени работни места в Европа през 2009 година.

Скромно подобрение през 2010 година?

Проучването разглежда както данните за броя на инвестиционните проекти през 2009 година, така и инвестиционните перспективи, като прави допитване до над 800 ръководители за техните бъдещи намерения.

Въпреки, че е висок процентът на запитаните (53%), които смятат да изчакат още малко преди да се ангажират с инвестиции в Европа, според Лермит, инвестиционната среда дава признаци за подобрение в сравнение с обстановката от преди 12 месеца.

Накъде отива Европа на фона на световната сцена?

Докато инвеститорите все още считат Западна Европа за атрактивен регион да се прави бизнес (38%), заемащ позиция след Китай (39%), те имат опасения за Централна и Източна Европа, които се нареждат на второ място през 2009 година на световно ниво. Тази година рейтингът на региона спада от 42% на 24%.

В дългосрочен план, обаче, инвеститорите продължават да виждат Централна и Източна Европа като приоритет. Регионът се възприема от инвеститорите (59%) като третата най-атрактивна дестинация за следващите 3 години, след Китай (66%) и Индия (61%).

Ernst&Young прогнозира, че БВП в Европа с трудности ще достигне растеж от 1% през 2010, което дори и средносрочно ще бледнее на фона на растежа в САЩ и в развиващите се пазари по света.