Британската петролна компания British Petroleum (BP) съобщи, че ще плати изцяло изграждането на шест секции от изкуствени острови, които да предпазват Луизиана от петролния разлив в Мексиканския залив. Общата стойност на проекта е 360 млн. долара.

"BP подкрепя решението на американското правителство да пристъпи към изграждането на шест секции" от изкуствени острови, съобщи компанията в комюнике и допълни, че "ще предостави около 360 млн. долара, колкото ще струва изграждането".

BP не възнамерява да ръководи пряко строежа или директно да сключва договори в тези рамки, тъй като не иска да поеме непредвидените последици, които могат да произтекат от проекта, уточнява компанията в комюнике.

"BP пое ангажимент да приведе в действия най-ефективните мерки, за да предпази крайбрежието на Луизиана и да ограничи влиянието на петролния разлив в Мексиканския залив.

Федералното правителство на щата Луизиана счете, че строежът (на изкуствени острови) е ефективен отговор на изтичането и нямаме търпение да започнем да работим с него по проекта", увери генералният директор на компания Тони Хейуърд, цитиран в комюникето.

BP, която вече похарчи близо 1 млрд. долара, за да поправи последиците от разлива, уточнява още, че е заделила 170 млн. долара, за да помогне на Луизиана, Алабама, Мисисипи и Флорида в борбата срещу петролния разлив и за спасяване на туристическата им индустрия.

Компанията допълва, че вече е платила около 42 млн. долара като обезщетение на населението и на засегнатите от замърсяването фирми.

По-късно от Credit Suisse изчислиха, че разходите на британската компания могат да достигнат до 37 млрд. долара,

До август, когато трябва да бъдат направени два нови сондажни отвора, за да спре изтичането на петрол в Мексиканския залив ще се излеят между 45 и 75 млн. галона (3,8 литра) петрол, се посочва в доклада на банката. Само за почистването на това количество петрол на BP ще са необходими между 15 и 23 млрд. долара.

Сривът в цената на акциите на компания BP даде храна за слухове, че е възможно тя да бъде погълната от свой конкурент.

Анализатори прогнозират, че други петролни гиганти като Exxon Mobil и Royal duch shell ще проучат възможностите за поглъщане на BP, като е много вероятно загубите от петролния разлив в Мексиканския залив да ги разколебаят.

След инцидента с нефтената платформа, акциите на петролния гигант са изгубили повече от една трета от стойността си, а общата цена на компанията е намаляла с около 55 милиарда евро.

Неуспехът на компанията да се справи с положението в Мексиканския залив поставя под въпрос и бъдещето на главния изпълнителен директор на компанията.

BP продължава да се бори с последствията от аварията на нейна платформата на 20 април в Мексиканския залив, когато загинаха 11 работници и се получи огромният петролен разлив.

Източник: БГНЕС, БНР