Преди 1-2 часа се проведе най- успешната операция на Агенция "Митници" от началото на година, като по нея се работеше от няколко седмици, заяви вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков преди началото на семинар, посветен на актуализацията на бюджета, предаде БГНЕС.

От 1-2 седмици следяхме заедно с някои от митническите служби на други страни от ЕС кораб, за който имаше данни, че пренася голямо количество цигари, които ще влязат контрабандно в ЕС, обясни Дянков. Тази сутрин след проверки и съвместната дейност на митническите служители и ОЛАФ са задържани 3500 мастербокса или 35 милиона къса цигари от китайската марка "Джин Лин", които наподобяват „Camel" . По документи пратката е била предназначена от Молдова за Египет.

Корабът е бил известно време на морската ни граница, като на борда на кораба са намерени детайлни стари военни карти на българското крайбрежие. Корабът има всички съоръжения, за да може да разтоварва част от товара на по-малки плавателни съдове, за да не се стига до акостиране, обясни Дянков. Корабът заедно с екипажа е задържан във Варна, като сред тях няма български граждани.

Испанската фирма, която държи патента за тези цигари е потвърдила, че те са контрабанда. През цялата 2008 година са задържани 13 милиона къса цигари в България, изтъкна финансовият министър. "Джин Лин" е марката цигари, която се контрабандира най-много в целия ЕС, каза още той. Ако цигарите бяха стигнали до страната само от акциз щяхме да загубим около 12 млн. евро, коментира министърът.