През юни се очертават няколко интересни листвания, което би повишило интереса на инвеститорите. Това прогнозира Надя Неделчева, портфейлен мениджър в Карол Капитал Мениджмънт в месечния анализ на управляващото дружество.

„В изпълнение на програмата на полското правителство за приватизация на държавни предприятия чрез капиталовия пазар, на борсата във Варшава ще бъде листната втората по големина полска енергийна компания Tauron. На инвеститорите ще бъдат предложени 52% от капитала на компанията, от което се очакват постъпления в размер на 1.5 млрд. долара", заяви Неделчева.

„Очаква се да стартира търговията и с акциите на Румънската фондова борса. През следващите месеци е възможна появата и на други румънски компании на борсата. С оглед необходимостта от финансиране на бюджетния дефицит на страната, се очаква активизиране на продажбата на държавни дялове чрез борсата, някои от които във вече листнати дружества, а други във все още непублични компании, допълни тя.

„Сред тях се спряга името на водещия производител на газ Romgaz, както и на енергийни компании. Все по-близо до листване са акциите на реституционния фонд Fondul Proprietatea, който притежава дялове в редица румънски финансови, енергийни и производствени компании", каза още Неделчева.

Тя припомни, че през май бе проведено IPO -то на турския Akfen Holding, като поради по-слабия от очакваното интерес, размерът на пакета акции, който бе пласиран сред инвеститорите, бе драстично намален спрямо първоначалните намерения, а цената би фиксирана на долната граница на ценовия диапазон.

Така вместо 30 %, free-float-ът на компанията да е в размер на 7%, а получените средства възлязоха на малко над 60 млн. долара при очаквани над 300 млн.

Междувременно някои от компаниите, които планираха да се листват в идните месеци предпочетоха да отложат борсовия си дебют за момента, завърши портфейлният мениджър на Карол Капитал Мениджмънт.

Сн.: Надя Неделчева, портфейлен мениджър на ДФ Адванс IPO фонд, ръководител отдел “Анализи” (официален сайт на Карол)