Какво ще предприеме ръководството на Емпорики Банк България, за да не се асоциира банката с проблемите в Гърция и планират ли да обърнат по-голямо внимание на кредитирането предвид, че през последните години банката изоставаше в тази дейност от другите институции в България? По тези и други интересни въпроси разговаряме с Атанасиос Петропулос, главен изпълнителен директор на Емпорики Банк България.

Г-н Петропулос, не са много българите, които знаят факта, че Емпорики Банк е всъщност част от френската финансова група Креди Агрикол. Какво бихте предприели, за да не асоциират банката с проблемите в Гърция?

Точно така. Креди Агрикол не е присъствала на българския пазар, докато Емпoрики е тук от 1994 година. Креди Агрикол придоби Емпорики през 2006 г. Групата купи Емпорики Банк Гърция, за да я използва за експанзията си на Балканите.

Въпреки че Креди Агрикол е една от най-големите финансови групи в света, по-точно тя е на седмо място в света с 58 милиона активни клиенти, но в България все още не е добре позната. За това ние сме започнали една маркетингова кампания, с която искаме да подчертаем факта, че нашата банката е част от Креди Агрикол, тъй като Емпорики Гърция е част от нея.

Започнали сме кампания за роуд шоута из България, установили сме връзки с професионални асоциации и разбира се, разговаряме с медиите, както правим в момента чрез това интервю, за което ви благодаря.

Тази година в България банката планира да се съсредоточи главно над кредитирането. В последните години не бяхте много активни в този сегмент. Мислите ли, че това ви дава някакво предимство пред конкуренцията, като имаме предвид нарастването на лошите кредити в банковата система?

Права сте. Всъщност наскоро риск мениджърите на Креди Агрикол в Париж ревизираха условията и проспектите пред пазара и решиха, че можем да увеличим кредитирането, като в същото време, разбира се, очакваме, че ще имаме и увеличение на депозитите, като се надяваме, хората да разберат, че да поверят парите си на нас е сигурен начин да се грижат за тях.

Така че смятаме да разширим кредитирането с по-голям темп, отколкото се очаква да се разрасне пазарът през 2010 г.

В края на годината отново ще анализираме ситуацията. Фактът, че в момента има висок процент на лоши кредити кара всички, не само нас, да се концентрираме над добрите клиенти, като тук нямам предвид само корпоративните клиенти, а физически лица също.

Имаме намерение да се разрастваме в дребното банкиране, така че за нас е важно да привличаме индивидуални клиенти, плюс средни и малки фирми, а не само големи компании.

И така след вече година и половина в рецесия, ние считаме, че ситуацията на пазара за нас е по-ясна и в момента има условия за разрастването ни в България.

Цялото интервю с главния изпълнителен директор на Емпорики Банк България - Атанасиос Петропулос, може да гледате само тук.