От Булгаргаз искат поскъпване на природния газ с минимум 23% от 1 юли. Това означава драстично увеличение на цените на топлоенергията. Миналата седмица държавният енергиен регулатор прогнозира поскъпване на парното между 8 и 35 на сто, като не беше калкулирано очакваното увеличение на природния газ с около 15%, припомня бТВ.

Искането ще бъде внесено в ДКЕВР до 10 юни, четвъртък. Ако доларът продължи да поскъпва - и претенциите ще бъдат по-големи, са заявили от "Булгаргаз". Сериозно влияние оказват и цените на алтернативните горива на международните пазари.

Дружеството отчита и доста голяма загуба - приблизително по прогнозни данни около 70 млн. лв. за първото полугодие. От ДКЕВР уточниха, че ако трябва да включат и тези невзети задължения в претенциите за цената, то тогава увеличението трябва да е 45%. От "Булгаргаз" казаха, че няма да претендират за тази сума. ДКЕВР индиректно намекнаха, че няма да позволят увеличение повече от 15 на сто към този момент.

Директорът на дружеството Димитър Гогов обаче обясни, че това ще постави Булгаргаз в много тежка ситуация. Не е ясно и дали няма да се стигне и до някаква форма на фалит и до кога ще издържи газовото дружество.

По думите му топлофикациите имат текущи задължения към газовия доставчик от порядъка на 45 млн. лв., предаде агенция „Фокус . „Най-тежкият казус" според директора на „Булгаргаз" Димитър Гогов е дружеството в Шумен. От доставен газ на стойност 3.5 млн. лв. за този отоплителен сезон, единственият получен превод от Шумен е за 11 000 лв..

През лятото предстои сериозен труд да убедим както нашите ръководители, така и обществеността, че втори такъв отоплителен сезон за Топлофикация Шумен означава кинжален удар по „Булгаргаз", а всички останали дружества, които са наши клиенти практически нямат просрочени задължения към „Булгаргаз", каза той.

Като текущо потребление най-големият длъжник е „Топлофикация София". Към 1 юни - малко над 24 млн. лв. текущи задължения, част от тях - 2-2.5 млн. лв. са платени в първите дни на месеца.

Стабилна тенденция се наблюдава при намаляване на задължения на Топлофикация от Плевен. От близо 10 млн. лв. в края на април, в момента са под 6 млн. лв..

Задълженията на дружеството в Бургас също намаляват, но с темпове от предходните години.

Тежко е положението във Враца - задълженията са на нивото отпреди месец и половина-два.

Гогов увери, че ръстът в цената на природния газ от 23 % от 1 юли, който коментира в момента, е „изтискан", задържане на цената до минимума, до който е възможно.

„Булгаргаз" е на ръба, ако не спрем нагнетяването на природен газ в Чирен, няма да издържим, допълни Димитър Гогов. Ще се работи до нагнетяване на необходимия запас за зимата - 400 млн. куб. м. След това - ако има възможности. В момента нагнетяваме газ над себестойността му от продажни цени в страната, каза той.

Единственият заплашен да остане без газ е „Булгаргаз", заяви той. Шефът на компанията каза, че ще изпълняват както е по закон решенията на ДКЕВР и в бъдеще и че могат да търсят правата си само в съда, ако преценят.