Световните инвеститори имат малко доверие в усилията на Европа да ограничи дълговата си криза или пък в председателя на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише, като 73% от тях смятат, че дефолтът на Гърция е вероятен.

Само 23% от участниците в тримесечно проучване сред инвеститори и анализатори, които са абонирани за услугите на Bloomberg, очакват пакетът на стойност 1 трлн. долара да запази цялостта на европейския паричен съюз и да предотврати дефолт на някое правителство. Повече от 40% смятат, че има Гърция вероятно ще се откаже от еврото.

Рейтингът на председателя на ЕЦБ, която подкрепя пакета от мерки чрез изкупуването на облигации на Гърция и други европейски правителства пък пада в сравнение с проучването на Bloomberg от януари.

Общо 48% от участниците не дават добра оценка на 67-годишния централен банкер в последното проучване, докато 41% оценяват положително работата му. През януари Трише получи 60% одобрение като 27% не дадоха добра оценка.

Фондовите пазари в световен план паднаха, а еврото се обезцени на фона на европейската дългова криза. Индексът Stoxx Europe 600 е паднал с 12% от върха си за 2010 г., достигнат на 15 април, докато еврото е загубило около 17% от стойността си спрямо долара от началото на годината.

Повече от 60% от участниците в проучването са заявили, че очакват еврото да продължи да поевтинява спрямо долара през следващите три месеца.

Европейските инвеститори са по-оптимистично настроени по отношение на способността на техния регион да разреши проблемите си, отколкото техните колеги от останалите континенти. Общо 30% от европейските участници в проучването казват, че очакват спасителният пакет да има успех.

Щатските инвеститори са най-песимистично настроени, като само 14% очакват усилията на Европа да дадат резултат. Една четвърт от азиатските инвеститори също са в този лагер.

Общо 40% от инвеститорите в световен план казват, че фалитите на държави в Европа са възможни, въпреки спасителния пакет, докато други 35% очакват някои страни да излязат от Еврозоната.

Инвеститорите и в трите региона смятат, че има вероятността за дефолт е най-голяма при Гърция.

Общо 35% от участниците смятат, че има вероятност от дефолт на Португалия, докато повече от една четвърт казват същото за Испания. Страната извън Европа, която има най-голяма вероятност да пропусне плащане по задълженията си, е Аржентина с 31%.

Общо 15% от участниците смятат, че има вероятност Испания да бъде принудена да се откаже от Еврото, за да облекчи икономиката си. Един на всеки пет пък прогнозира същото за Португалия.

Инвеститорите в Европа са разделени по равно в мненията си за работата на Трише в ЕЦБ. Общо 48% го оценяват отрицателно, докато 46% дават положителна оценка за работата му. Останалите нямат мнение.

Американските инвеститори са най-недоволни от Трише като 56% от тях не го одобряват. В Азия на същото мнение са 34% от участниците в проучването.

Повече от две трети от участниците в световен план пък одобряват работата на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке.

Дълговите проблеми в Европа ще навредят на щатската икономика, според повече от 85% от инвеститорите. Около две трети от участниците смятат, че проблемите в Европа няма да са достатъчни, за да тласнат отново САЩ към рецесия.