Таксита возят за 3.69-4.70 лв. на километър, искат 2 лв. за начална такса и 1.70-1.90 лв. за минута престой. Това показа акция на ДАИ, КАТ, НАП и Столична община срещу такситата ментета на летище София и Централната жп гара.

"Нормалните " за гражданите таксита возят на 0.59 лв.- 0.79 лв. на км и искаха 0.18-0.20 лв. за минута престой. Истински екшън при лова на нередовните таксита организира Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".

Екипи от проверяващи завардиха подходите към Терминал 2 на летище София в 11,30 часа и час по-късно тези към жп гарата и не пуснаха никоя кола нарушител да се измъкне. Паяци вдигнаха три таксита, чиито водачи се скриха.

Колите бяха откарани на служебен паркинг на ДАИ за принудителна проверка. От 54 проверени коли на 14 бяха съставени актове за нарушения.

Общинските съвети ще определят максимални цени на такситата, предвиждат промени в Закона за автомобилните превози, които вече са подготвени от Министерството на транспорта. 3000 лв. ще бъде глобен таксиджия, който превиши максималната цена за селището, каза Атанас Тодоров, зам. изпълнителен директор на ИА АА.

В десетина държави от ЕС има таван на цените на такситата, а в други цените са фиксирани. В Австрия има твърда цена за таксито от летището до центъра на Виена. С промените в закона всички глоби се вдигат многократно и са точно фиксирани, за да няма възможност за корупционно договаряне между проверяващия и нарушителя.

500 лв. става най-малката глоба, сега тя е 50 лв. Проверката на такси на СК Велуртранс с цени 3.59 лв. на км и 1.70 лв. за минута престой показа, че то е напълно изрядно. То не може да бъде наказано за това, че е скъпо.

В същото време водач на такси "1 евро" бе хванат да вози пътници, след като му е отнета шофьорската книжка, и получи акт въпреки изгодната цена.

Източник: в. Стандарт