"Не мога да повярвам, че го е казал", така реагира днес икономическият министър Трайчо Трайков в парламента по повод думите на премиера Борисов пред посланиците на страните - членки на ЕС, че се отказваме от строителството на „Бургас - Александруполис".

Не сме решавали да не участваме нито в единия, нито в другия проект, категоричен бе Трайков като под втория явно визираше АЕЦ "Белене".Че гражданите на Бургас са против „Бургас-Александруполис" е ясно, каза той.

Проектът в момента не се бави по наша вина, както ,може би, ще прочетете в някои чужди медии, а защото се извършва екологична оценка и това е прието официално от всичките ни партньори", добави Трайков. В проекта има съвсем обективни трудности, свързани примерно, с осигуряването на суровина и с икономическите му показатели, което пък не е проблем на българската страна, нито е предизвикано от нас, подчерта министърът.

Според него в крайна сметка, отношението на гражданите в района е част от решението дали да се участва в един проект.

За "Белене" също няма решение за замразяване, има процес за търсене на чуждестранен стратегически инвеститор и от тази гледна точка сме разговаряли с партньорите си по проекта, подчерта Трайков. Докато не се осигури финансиране, правилно финансово приключване на проекта, да не се извършват съществени дейности, свързани с ангажирането на големи финансови средства е неговото мнение. "В този смисъл тълкуваме термина "замразяване" заключи Трайков по въпроса.

Предложението на БСП да не се увеличава цената на тока, а да се повиши квотата за регулирания пазар от АЕЦ Козлодуй за сметка на износа, Трайков коментира така: "Квотата за регулирания пазар е такава, от каквато има нужда самият регулиран пазар и това е работа на ДКЕВР да прецени каква е необходимостта и какви са ценообразуващите елементи на фирмите, които участват по веригата.

Ако се окажем в края на годината без договор за доставка на газ няма да е фатално, но смятаме за нормална практика преди да изтече един договор да е ясно какво ще е продължението му, каза Трайков. Така, че от тази гледна точка няма закъснение, отсече той.

Източник: БГНЕС