Ден и нощ учени търсят формула за джакпота. Рекордната сума от 6.5 милиона лева, която може да бъде спечелена в четвъртък, подлуди не само българите, но и съседите от Гърция, Сърбия и Турция. Десетки хиляди се редят на опашки от ранни зори и с надежда попълват фишове.

Повечето пишат рождените си дати, както и тези на децата им. Други, като учени от БАН, пък седят и часове наред правят изчисления коя е най-вероятната комбинация, която може да грабне джакпота.

Бизнесмени дори споделиха, че ползват услугите на учените, за да вземат сумата. "Дадох 3-цифрен хонорар на статистик, който да ми каже коя е най-вероятната комбинация от числа", сподели предприемач, пожелал анонимност.

Едно на 14 милиона обаче е реалният шанс в петък сутринта да се събудите с 6.5 милиона лева по-богати, обясни за "Стандарт" Евгения Стоименова от секция "Вероятности и статистика" към Института по математика и информатика на БАН.

Именно толкова на брой са комбинациите, които можете да задраскате във фиша си за играта "6 от 49". Гарантирано, една от тях ще ви осигури рекордната печалба.

Смисъл от подобна маневра обаче няма, категорични са спецовете по математика. Причината е, че пускането на толкова много фишове ще струва повече пари, отколкото може да донесе печалбата от тотото.

Учените от БАН казват, че шанс да се манипулират щастливите числа няма. "Правилата на "6 от 49" са регламентирани от години и наистина всичко е въпрос на шанс", обясни Стоименова. Въпреки че без проблем изчисляват вероятността някой да улучи джакпота, от БАН са категорични, че няма числа, които са повече или по-малко вероятни.

Източник: в. Стандарт