Международната рейтингова агенция Moody's занижи вчера вечерта дългосрочния кредитен рейтинг на преживяващата тежка дългова криза Гърция с четири степени от А3 до Вa1, със стабилна перспектива за 12-18 месеца, съобщава AP.

„Рейтингът Вa1 отразява нашия анализ на съотношението на силите и рисковете, свързани с пакета финансова помощ от Европейския съюз и МВФ. Макроикономическите рискове по реализацията на програмата отговарят в по-голяма степен на рейтинг Ba1", заяви водещият аналитик на Moody's за Гърция Сара Карлсон.

Moody's понижи в средата на април рейтинга на Гърция от А2 до А3 с негативна перспектива.

Седмица по-късно другата водеща агенция Standard & Poor's предприе сходно действие спрямо страната и занижи рейтинга на Гърция под инвестиционно ниво - от ВВВ+ до ВВ+ с негативна перспектива.

В последните си действията на Moody's спрямо Гърция, агенцията не отчита усилията на страната за излизане от кризата, обяви в понеделник вечерта финансовото министерство на страната.

„Днешното понижение на рейтинга на гръцката икономика по никакъв начин не отразява прогреса, постигнат в последните месеци, нито перспективите, които се разкриват благодарение на бюджетното оздравяване и подобряване на конкурентоспособността на страната", се казва в заявление на Министерството на финансите на Гърция.

Гръцкото финансово ведомство заявява още, че показателите на страната се подобряват значително през последните месеци, при което понижаването на рейтинга не е необходимо. Така например бюджетният дефицит на страната се сви през първите пет месеца на годината с 40% на годишна база, а събираемостта на един от основните данъци - ДДС, нарасна с 6 на сто, при положение, че година по-рано има понижение от 11%.

Всички структурни реформи, предвидени от меморандума за сътрудничество на Гърция с МВФ и ЕС, се изпълняват в нормален режим, като много от тях вървят изпреварващо от графика, твърди МФ.

„Въпреки повишаването на дълга, очакваме, че той ще започне да намалява през 2013 г., а може и по-рано, стига да има благоприятни условия за това", се казва още в официалното съобщение.