Златарски ателиета масово се преквалифицират за поправка на очила и часовници. Така не само увеличават предлаганите услуги, но и плащат по-малък лиценз.

Кризата удари здраво търговците на жълтия метал. От две години сме забравили какво са това абитуриентски балове", призна ветеранът от Враца Тодор Петров. В града под Вола грам от благородния метал в момента е 37 лв., а за работа се вземат по още 20 лв. Вместо да купуват нови бижута обаче, абитуриентките носели пръстени от майки и баби, за да им ги стеснят. Лицензът на златарите тази година в града е 900 лв.. Ако регистрират и поправки на очила, разрешителното е 500 лв., но по закон се плаща половината от налога за бижутерството и за поправките на очила. Така простата сметка показва, че лицензът излиза 700 лв. и дава право да се упражняват и двете професии.

С около 20-25 на сто са намалели продажбите на златни бижута в Кърджали в сравнение с миналата година, обясняват местните занаятчии. Но случаите на затворени магазини са единични въпреки високите наеми. Грам злато от 14 карата върви по 50-60 лв., докато през 2009 г. бе между 35-38 лв. "Работим на обмен с материал на клиентите, така им излиза по -евтино", казва Чавдар Запрянов, който е в занаята от 15 години. По времето на абитуриентските балове имало известно раздвижване, но поръчките са правени в последния момент. Търсели се най-вече гривни от 4-12 грама и синджирчета от 5-15 грама. Българи, които работят в Англия, Испания и САЩ, пък си поръчвали бижута от бяло злато. Чести клиенти на ателиетата в Кърджали са и наши изселници от Измир, Одрин и Бурса. "Заявките им са най-вече за пръстени, избират класически или по стари модели", обясни Чавдар Запрянов.

Кризата се усеща не само в страната, но дори на пъпа на София, където се очаква хората да са по-заможни. Златарски магазини по столичната улица "Граф Игнатиев" затварят врати, тъй като няма купувачи на благородния метал. "Търговията е доста слаба. Наскоро минаха абитуриентските вечери и щом и тогава нямаше оборот, правете сметка за каква криза става дума", обясниха пред "Стандарт" продавачки. Тяхното златарско ателие, което се намира в близост до канала на "Евлоги Георгиев", другата седмица хлопва кепенци. "Хората не купуват злато. Предпочитат да вадят това, което са имали преди от майки, бащи и дядовци и да се кичат с него. Те няма какво да ядат, злато ще купуват", твърдят продавачките. Златото при тях върви по 50-56 лв. за грам.

В заложните къщи хората също избягват да купуват злато, както и да залагат. "За баловете хората предпочитаха да взимат мобилни телефони втора ръка, по-лъскави и сравнително скъпи. Младежите сега предпочитат да имат нещо, което да им влиза в ежедневна употреба, отколкото да се кичат с дрънкулки", обясниха от заложна къща на хотел "Плиска. Изкупуването на злато там върви по 30 лв. на грам.

Източник: в. Стандарт