Всеки 20-и апартамент в Москва пустее. Иначе казано на 7 млн. кв. м жилищна площ, извън продаващите се в момента 1.5 млн. кв. м, няма живущи и няма и да се появят, показа проучване.

Всичко това е на фона на притесненията на властите от забавянето на ръста на строителството и на фона на десетки хиляди жители на града, които от години чакат ред за собствено жилище.

Руският парадокс произтича от факта, че години наред имотите се разглеждат от руснаците като единствено ценно вложение и защита от икономическата несигурност. Цените, едни от най-високите в Европа и без това, същевременно продължават да растат до положение, при което едва 0.6% от московчаните са в състояние да си позволят подобна покупка.

Апартаментите се купуват „на едро" от агенции за недвижими имоти, банки и състоятелни руснаци, затова и при спад на броя на сделките над 5 пъти, цените остават над 100 000 рубли на кв. м, отбелязват анализатори.

Очакваното есенно оживление на пазара няма да донесе на града нищо повече от нови тъмни прозорци.

В резултат- страда и пазарът на наеми, изкуствено оскъпен от собствениците. По последни данни една трета от руснаците между 16 и 26 години продължават да живеят с родителите си, което изпраща страната в челните редици на Европа по този фактор. В последно време се наблюдава и тенденция младите семейства да освобождават наетото жилище и да се връщат при родителите си.

На този фон никой не се наема да прогнозира до какво ще доведе изкривяването на пазара.