Комисията за защита на потребителите започва от утре проверки по Черноморието. Инспектори от цялата страна ще се включат в акциите "Лято 2010", съобщават от комисията.

Ще се следи дали всички хотели, магазини, солариуми и аткракциони са с изрядни документи, дали обявяват коректно цени и предлагат безопасни стоки и услуги.

При предишната акция край морето (от 1 април до 4 юни) комисията е издала 54 акта и е затворила временно четири туристически обекти за нередности.

От регулатора посочват, че хотелите трябва да обявяват на рецепцията цените на нощувките и услугите, които предлагат и да водят регистър на настанените туристи. Инспекторите ще проверяват безопасността на стоките и услугите в комплексите и на плажа.

Липсата на регистър за настанените туристи затруднява потребителя да упражни правото си на рекламация, ако е недоволен от обслужването, отбелязват от комисията. Инспекторите ще проверяват и дали условията в стаите отговарят на категорията на обекта.

Кампанията "Безопасност на солариумите" в страната е показала, че много студия подлагат на риск здравето на потребителя, затова и по Черноморието ще се извършат масирани проверки на солариумите.

Внимание ще се обръща на безопасността на атракционите в курортните комплекси. Стоките в магазините и по сергиите на морските курорти (дрехи, сувенири и др.) също ще се проверяват за безопасност.

Проверките ще са на отделни "вълни" и ще продължат до края на летния сезон.