Цената на златото чупи рекорд след рекорд на фона на „ралито" на световните фондови пазари, поради отказа на китайската Централна банка от контрола върху курса на юана, съобщава Bloomberg.

Към 14.35 ч. EET златото се търгуваше на ниво от 1 264.50 долара за тройунция. При откриването на търговията в понеделник цената се качи до рекордни стойности на 1 266.50 долара за тройунция.

„Очевидно е, че е налице невероятно силно търсене на злато", коментират икономистите на MineLife Pty. „Това е пряк резултат от факта, че инвеститорите гледат на златото като най-привлекателната инвестиция и този тренд просто ще продължи".

През тази година златото поскъпна вече с 15.0% на фона на стремежа на централните банки, пенсионни фондове и индивидуални инвеститори да защитят активите си от възможна обезценка на валутите. Миналата седмица инвестиционната банка Goldman Sachs публикува прогноза, според която златото може да надвиши 1 400 долара за тройунция до края на годината.

Цената на петрола в понеделник, 21 юни, достигна максимални стойности за последните месец и половина. Това се случва на фона на спекулациите за повишено търсене от страна на китайските потребители.

Юлските фючърси на петрола в Ню Йорк скочиха този следобед (EET) с 1.34 долара, или с 1.7% - до 78.52 долара за барел. Това е най-високата стойност на показателя от 6 май, посочва Bloomberg. Цената на петрола сорт Brent с доставка август в Лондон скочи с 1.6%, до 79.45 долара за барел.