Гастрономите отдавна са отегчени от луксозните ресторанти. Отличната кухня и превъзходно обслужване за тях са се превърнали в естествено условие, луксът- в тривиална необходимост и за собствениците на ресторанти остава само да измислят нови и нови атракции за привличане на клиенти.

Например закусвалня в Ню Йорк възроди римските легла- столове, за да могат посетителите изцяло да се посветят на кухнята, без да усещат неудобства. И не само това:

На високо

В Брюксел беше създаден първият ресторант-атракцион, предлагащ вечеря не само на открито, но и на високо. Гигантски шесттонен кран вдига кабината с масата за 22-ма души, навеса над нея и столовете с предпазни колани на 50 м височина, а втори кран по желание на клиента може да вдигне в небесата и оркестъра.

И на дълбоко

Ithaa, Младивите е първият подводен ресторант. На пет метра дълбочина в Индийския океан, той предлага на 14-те си посетители невероятна гледка към морското дъно.

На топло

Ресторантът с красноречивото име Alkatraz, Токио няма да ви предложи превъзходна кухня, просто защото ще имате честта да разберете какво ядат в затвора. Сао търпение храна ви се полага едва след като снемат пръстовите ви отпечатъци, облечете си затворническата униформа и си влезете в килията.

И на студено

В Snow Castle може да се насладите на прекрасна храна, напитки и десерт- всички с температура -5°C.

В пълен мрак

Това, което виждате, е едно от малкото „осветени" кътчета в канадския ресторан O'Noir, Монреал. Според готвача, най-вкусно се яде в пълен мрак, когато сетивата ви долавят единствено аромата и вкуса на храната.

Метеорит в чинията

Да опитвате от сочна пържола, докато наблюдавате звездите пред един от двата телескопа на Observatory Restaurant Johannesburg, ЮАР? Защо не, като се има предвид, че за всеки, фиксирал определен брой метеорити се полага отстъпка.

Най-малкият

Едва ли ви е хрумвало колко малко може да бъде едно малко кафене? Отговор: една маса и два стола, разбира се. А най-малкото кафене в света е Kuappi Iisalmi, Финландия.

От бъдещето

За тези, които не искат да виждат сервитьори, Robot Kitchen, Хонконг предлага футуристичното обслужване на два робота. Техните сензори не само разчитат поръчката ви, но и им позволяват да ви отговорят... на кантонски.

И от миналото

Clematis, Швеция е отворен за седмиците на Средновековието през пролетта, есента и зимата. Тук може да се наслаждавате на храната в компанията на средновековни огнегълтачи, музиканти и шутове.